fredag den 5. december 2014

Anmeldelse: PAPER TOWNS, af John Green

Titel: PAPER TOWNS - historien om Margo og Q
Forfatter: John Green 
Original sprog: engelsk 
Sprog: dansk 
Genre: socialrealistisk roman
Udgivelsesår: 2008 (2014 i dansk version)
Sidetal: 336 
Forlag: Høst & Søn 

*****/****** (5/6)

Quentin og Margo går på samme high school, men er vokset fra hinanden. Den nørdede Q følger fascineret fra sidelinjen den gådefulde, smukke Margo, som flirter rundt med de populære elever på skolen. Men hun bliver først et mysterium, da hun en tilfældig aften kravler ind gennem Qs vindue og tilbage i hans liv - med planer om en hævnaktion mod alle der nogensinde har såret hende.
     Efter deres ekspadanat forsvinder Margo, og Q og hans venner dropper eksamenslæsningen for at finde hende, død eller levende. 
PAPER TOWNS er historien om Margo og Q. Men også historien om et mysterium. Mysteriet om de mennesker, vi idealiserer så højt, at vi i vores jagt på at finde dem opdager, at vi leder efter de forkerte. 

Tak til RosinanteogCO for anmeldereksemplaret! Anmeldelsen er udelukkende baseret på mine egne meninger, holdninger om bogen, efter min læseoplevelse. 

Jeg har aldrig været god til socialrealistiske romaner. Men om John Green ikke fik lavet om på det! Jeg har hørt meget om hans bog, der allerede nu er udkommet på DVD "En flænge i himlen", baseret på hans bog af samme navn. Og jeg må nok indrømme, at jeg skrev til RosinanteogCo sekundet jeg var blevet færdig med at læse PAPER TOWNS, om jeg ikke måtte få lov til at anmelde en anden John Green bog.

Ja, jeg er vild med bogen. John Greens ry om hans fantastiske karakterer lever virkelig op til sit ry. Jeg var fanget gennem hele bogen, og ville virkelig vide hvad der skete med karaktererne og hvordan deres problemer ville løse sig - og hvordan! 

PAPER TOWNS er skrevet om et miljø, som vi alle genkender: i nutidens USA, hvor man går i high school, og sparer op hele sommeren mens man drømmer om at få lov til at komme på college. Og så selvfølgelig alle de traditionelle typer af grupper der nu en gang er kendt for at findes i den typiske high school; sportsidioterne, de populære piger/drenge, musikerne, nørderne og andre... 

PAPER TOWNS er en blanding mellem en kærlighedshistorie, og en bog om at ville kæmpe om noget, indtil man finder det. Bogen er inddelt i tre dele, som giver en bogen en flydende rytme, uden man undrer sig over hvad det nu liiige var der skete..

PAPER TOWNS er historien om Margo Roth Spiegelman og Quentin (Q). Margo er den typiske populære pige i high school, der vrimler om sig med fyre, og som bliver set op til af mange andre unge på deres high school. Q er en af nørderne. Og han er virkelig nørdet. Hans venner Radar og Ben er præcist ligesom ham og i et væld af tanker om sex, piger og gaming, er deres hverdag ret ligetil. Q er en i starten af bogen ret indelukket og stille af sig. Han lader som regel Radar og Ben stå for det hele, mens Q bare følger med. De tre lever livet i bare drengestreger - men alt med måde. Man får hurtigt indtrykket af, at de er nogle der har styr på sit, og fulde af homoner. Almindeligvis ville jeg sige, at romanen er en socialrealistisk roman, men jeg må nu også sige, at det er en udviklingsroman. For fra starten af bogen (pkt. A) til slutningen af bogen (pkt. B) er Q nået så langt væk fra hans karakter, dog kun til det bedre, trods bump og farlige, intense oplevelser. Og det er bl.a. dét der gør, at jeg elsker PAPER TOWNS. 

Miljøet i PAPER TOWNS er komplet som i det typiske USA, og man hører tit om hvor overdrevet og komplet typisk-amerikansk mange ting i de unges liv i USA er. Ja, alle har deres egen bil........

PAPER TOWNS er ikke som en bog jeg tidligere har læst. Den er tværtimod helt sin egen, og det driver virkelig handlingen fremad som man læser videre. 
John Green bruger ret få verber (udsagnsord) til at beskrive hans karakterer. De fleste beskrivelser får man at vide gennem direkte tale, handlinger og for gældende for Q er de mange (til tider lidt endeløse) monologer han har med sig selv. 

Når man når til midten af PAPER TOWNS kommer der dog et par kapitler, som desværre ikke hjælper hverken handlingen eller spændingen særlig meget. Jeg blev lidt bekymret - men de sider de nu gjaldt blev opretholdt af det efterfølgende afsnit (vælger ikke at forklare yderligere, da jeg vil undgå så mange spoilers som muligt!!!). Bogens afslutning er ikke ligefrem overraskende, men John Green og hans fremragende skrivestil gør virkelig, at man er ked af at PAPER TOWNS bare slutter. 

Når alt kommer til alt, så er PAPER TOWNS virkelig en fantastisk bog. Den er virkelig 'John Green', og jeg glæder mig til at læse videre i hans forfatterskab. PAPER TOWNS er for dig der elsker John Green (og virkelig også hans skrivestil, hvilket var noget af det der, hovedsageligt det, der underholdt mig gennem alle 336 sider). PAPER TOWNS er ikke kun en kærlighedshistorie. Det er for mig også en historie om at vide, at man kan noget mere, men at man somme tider bare har brug for et kærligt skub fremad.

PAPER TOWNS er under filmatisering og får præmiere i sommeren 2015.